Вижте страховитите Руските роботизирани бронирани превозни средства

250 Views

Вижте страховитите Руските роботизирани бронирани превозни средства

Роботизирани бронирани превозни средства са в процес на разработка по целия свят, като армията на САЩ планира нейната подмяна на бойни превозни средства „Брадли“ да бъде „по желание с екипаж“. Обаче Русия може би по-агресивно се е насочила към разгръщането на UGV. Комитетът за военна промишленост на Русия обяви целта си да разположи 30 процента от руското кинетично оръжие на платформи за дистанционно управление до 2025 г. Текущите проекти включват шестместния пехотен превозвач MARS, роботизираната бойна машина BMP-3 Vihr („Ураганът“), роботизиран T -72 танка и малки UGV на Nerekhta, които могат да евакуират ранени войници, да изстрелват картечница или да каскадизират вражески позиции.

Съобщава се, че руската армия е доставила двадесет и два Uran-9 от компанията JSC 766 UPTK. Робо-танковете очевидно са прикрепени за подпомагане на пехотни и инженерни подразделения, като участват в разузнавателни и огневи мисии, вместо да се концентрират в независими маневрени формирования.

Първите UGV са разработени преди един век по време на Първата световна война. През 30-те години Съветският съюз разполага два батальона дистанционно управлявани „Телетанки”, въоръжени с огнехвъргачки и заряди за разрушаване, които показват действия по време на инвазията във Финландия през 1939-1940 г. Днес UGVs като руския Uran-6 се използват успешно за обезвреждане на мини и IED в Близкия изток и Централна Азия.

error: Content is protected !!